Sandor's Tumblr

Rövid, képes és néha hangos hangulatfestés a pénz és a gazdaság világáról, néhány saját szösszenettel. (A blog nem kormányellenes, hanem adatok, tények, számok és trendek alapján elemez, és néz szét a gazdasági számok tükrében.) Zavar a butaság, a hazugság, az álhírek és sumákság. Itt adatok, tények, és Magyarországról szóló külföldi hírek sokaságát igyekszem összeszedni, írok még más elemzéseket hiteles forrásokból.
Független pénzügyi tervező vagyok, cégünk kicsi, 5 fős, 7 családot tart el, és sok ügyfél elégedett a munkánkkal.
www.QFP.hu
Szeretném szépíteni a világot, de legalábbis színesnek látni.

Honlap: www.QFP.hu és
www.penzugyeink.com

Tags: #QFP #QFP.hu #gpoy #kert #Börci #Hungary #Magyarország #magyar #garden #pénz xpénzügyek #kitten #jobban teljesít #megalófasz
Recent Tweets @QFPinfo
Posts tagged "www.QFP.hu"

Megpihennél már 50, vagy akár 40 évesen? Bátran megteheted. Pénzügyi tervezés kérdése. Mindentől függetlenül

Nem csak álom a korai visszavonulás. Szilárd elhatározással és hosszú évekig tartó szisztematikus megtakarítással nem kell megvárnunk, amíg tényleg megöregszünk.

Pontosan így vonult nyugdíjba 30 évesen a Mr. Money Moustache blogot üzemeltető Pete és felesége.Volt egy tervük. A megvalósítás pedig úgy zajlott, hogy kilenc évig szisztematikusan visszafogták kiadásaikat, és a lehető legtöbb pénzt csoportosították át befektetési portfóliójukba. (Mivel átlag feletti jövedelemmel rendekeztek, volt miből spórolniuk.) Továbbra is dolgoznak, ha van kedvük, de már a saját feltételeik szerint.

A BBC internetes kiadásának nyilatkozó szakértők szerint az aranyszabály az, hogy a nyugdíjas időszakra szánt éves jövedelem 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából életünk végéig megéljünk. A másik fontos szabály, hogy meg kell szabadulni minden adósságtól. A hitelek túl költségesek ahhoz, hogy beleférjenek a tervbe.

Ez nem arra van, hogy piszkálgassuk… Ennél sokkal jobban meg tudjuk tervezni az egyéni és családi megtakarításokat, befektetéseket, apránként gyűjtögetett befektetéseket. www.QFP.hu 

odmnd:

odmnd:

borcsok:

[Kedvenc jobboldali blogom, a Kard ismét alkotott. Most Európa nyugdíj-rendszerét boncolgatja. Röviden: bajban vagyunk, és még nagyobban leszünk… Olvasd el, rövid, lényegre törő. Megérted belőle a lényeget.]

Az állami, pontosabban felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek működőképessége a következő generáció erején, létén alapul. Kevéssé nyilvánvaló, de ez a tőkefedezeti rendszerekre is igaz. Gyerek nélkül nyugdíj sincs, ez a lényeg!

(…)

Ha nagyon sarkítani akarok, az a hazai, sokak által hangoztatott mondat, miszerint “becsülettel ledolgoztam 40 évet, nekem jár a nyugdíj”, nem pontos. Helyesen így hangzik: “becsülettel ledolgoztam 40 évet és felneveltem 2-3-4 gyereket, nekem jár a nyugdíj - egyébként jut, ha jut”.

Már elnézést, de lófaszt mami! Az én választásom, hogy nemzek utódot ennek a szerencsétlen élhetetlen országnak, nem befolyásolhatja azt, hogy 40 becsületesen ledolgozott és leadózott év után, hozzájutok e a törvényileg járó jussomhoz.

Persze ez az ideális eset, itt semmi nem lesz, mert most intézik el a költségvetést 20 évre, a gyerekvállalási kedvvel egyetemben.

Oh ugyanitt megjegyezném, mielőtt elfelejtem, hogy a nyugdíjjárulék mint olyan megszűnt pár éve.  Ez azt jelenti, hogy mivel az állam adóként szedi be, és a korábbi járulék rendszertől eltérően, nem köteles nyugdíjat fizetni utána, mivel adó után nincs ilyen kötelessége!

Annyira megszüntette a tb- és nyugdíjellátás állami kötelezettségét a fidesz, mintha soha nem is lett volna. Befizetni azonban be kell!

Hosszú, alapos, és sajnos pontos anyag erről itt.

Ezért mondom én, hogy legalább havi 100,-€ (azaz napi 1.000,- Ft) félre kell legyen téve. Évek óta azt kutatjuk, hogy mikor hova ahhoz, hogy biztonságos, tervezhető és testreszabható legyen. QFP.hu

Mit engedhet meg majd magának 28 500 forintos nyugdíjból?

Miután az öngondoskodás terén messze nem vagyunk tudatosak, a tücsök-szemlélet miatt rendkívül komoly gondok várhatóak nyugdíj-fronton. Az emberek döntő része csak a 40-es évei végén szembesül a probléma szorításával, akkor pedig már nehéz az orvoslás.

(…) Nyugdíjkatasztrófával lehet csak számolni (…)

Szerencsére előre megtervezhető nem csak a mértéke, hanem az időpontja is a jó nyugdíjnak: www.QFP.hu . Mindentől függetlenül.

Zártvégű befektetési alapok a tőzsdén

Mai befektetési tippünkben a tőzsdén kereskedett zártvégű, tőke-, illetve hozamvédett befektetési alapokkal kapcsolatos tudnivalókat tekintjük át. Ezeknek az a jellemzője, hogy megfelelő árfolyamon megvásárolva a kockázatmentes hozamnál akár lényegesen magasabb hozamot érhetünk el, miközben a kockázat szintje a bankbetétekhez hasonlóan alacsony…

Egy hasznos kisokos a zártvégű befektetési alapokról. Csak óvatosan velük, érdemes előre tervezni ezt is a kockázatokkal együtt.

Lehet, hogy jobbakat ismerünk, €-s környezetben, de az biztos, hogy mindet bele tudjuk tervezni egy testreszabott pénzügyi tervbe. QFP.hu. Mindentől függetlenül.

[Ha szeretnél ezen változtatni, akkor találkozzunk, és számoljunk. Mindentől függetlenül.]

A jelenlegi jogszabályok és egy nyugdíjkalkulátor adatai alapján az emberek felének nem megy e fölé az öregkori állami ellátása. Sokan tovább dolgoznának a korhatár elérése után is…

(Döbbenetes eredménye lett egy nyugdíj-témájú felmérésnek!)

Így is élhetnének a nyugdíjasok…
Június közepén költözhetnek be az első lakók abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet önkormányzati társasházban alakítottak ki. Ápolási szolgálatot is biztosítanak. 
Bécsben… 

[Egy ilyen nyugdíj, vagy nyugdíj-kiegészítés itthonról is megoldható, pénzügyi tervezés kérdése. Mindentől függetlenül. www.QFP.hu QFP

Így is élhetnének a nyugdíjasok…

Június közepén költözhetnek be az első lakók abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet önkormányzati társasházban alakítottak ki. Ápolási szolgálatot is biztosítanak.

Bécsben…

[Egy ilyen nyugdíj, vagy nyugdíj-kiegészítés itthonról is megoldható, pénzügyi tervezés kérdése. Mindentől függetlenül. www.QFP.hu QFP

A múlt héten jelent meg az MNB iránymutatása, hogy egy nyugdíjbiztosítás milyen maximális költséget tartalmazhat az ügyfélnek. Nem feltétlenül egyértelmű azonban mindenki számára, hogy egy éves 5%-os költségterheléssel bíró nyugdíjbiztosítási szerződés mit jelent számára. Megkötjük az 10-15-20 éves szerződéseket, de a különbséget az átlagember nem látja. A tisztánlátás kedvéért kiszámoltuk forintban és százalékban, hogy mindenki megértse.

A QFP.hu pedig segít még olcsóbb, EU-s (és €-s), a cikkben említetteknél hatékonyabb és biztonságosabb befektetéseket találni, testreszabva.
http://www.bankmonitor.hu/content/2666.htm

(Csak halkan jegyzem meg, hogy Magyarországon ennél sokkal rosszabb máris, és még ennél is rosszabb lesz a jövőben, a mai 30-40 évesek időskorára a helyzet. Bocs, ha unalmas a téma, de hidd el nagyon fontos.)

borcsok:

fkv-1td:

borcsok:

csattogoslepke:

borcsok:

Az elmúlt tíz év hozott némi javulást az öngondoskodási tendenciákban, de a többség még ma is későn kezd el félretenni a nyugdíjára. Akkor, amikor már nagyon sok pénzről kellene lemondania.

[Ezért van a www.QFP.hu … Mindentől függetlenül.]

Tudom,hogy mindenki olyan kurva messze tartja a nyugdíj időpontját,gondoljatok rá,baszott hamar eljön…

+1 egyszer csak ott állsz,mint fasz a lagziban…

A MNYP lenyúlása óta kutatjuk az EU-ban magyarok számára is elérhető - határon átnyúló - korrekt nyugdíjpénztári lehetőségeket. Elég annyi, hogy sokkal olcsóbban, biztonságosabban és hatékonyabban elérhető több is, mint itthon most ez a nyugdíjpénztározós pótcselekvés, ami leginkább az UL-ek újraszült drága vackai más köntösben.

[sejtem, hogy e poszt nem kap annyi nótot, mint a gesztis vagy börcis, de mégiscsak ez a munkám :)]

nekem abban a lenyúlos sztoriban az a furcsa, hogy ha ugyanezt “nyugaton” követik el, akkor ott kő kövön nem marad… és lincselés van…
az is ‘fura’ hogy arrafele ez elő se fordulhatna. :S

ugyanitt: nemismerem a statisztikát, de vajon a magyar lakosság hány százalékának alakul úgy a privát/családi mérlege, hogy _valóban_értelmes_ összegeket tudjon nyugdíj-alap célra elkülöníteni? 

Ha feltételezzük, hogy a lehető legjobb megoldás(oka)t találjuk meg számára céljai (tisztességes €-nyugdíj, gyermekei iskoláztatása, stb.) eléréséhez, akkor már csak szándék kérdése. Ahol havi 10-15-20 ezret félre tudnak már tenni, ott találhatunk még több módon (kiadások, költségek faragása, bevétel növelése, stb.) ugyanennyit. Havi 100€ pedig már épp kihoz egy nyugdíjalapnyi tőkét 13-19 év alatt. De vannak olyan brutálisan rossz (drága, kockázatos…) befektetések egyeseknél, hogy csupán ezek átcsoportosításával nagyot lendítünk a család vagyonán…

Az eredeti cikkből néhány szám. (Érdemes az egészet elolvasni, tedd félre, ha most nincs időd. Megéri…)

"Az ötvenéves demográfiai becslés szerint a népesség és a munkaképes lakosság száma folyamatosan csökkenni fog, 2060-ra már csak 4,3 millió munkaképes korú lesz az országban, szemben az idénre becsült 6,2 millióval – ebben a számban ráadásul nincs is benne az, hogy ebből a körből hányan dolgoznak és fizetnek járulékot. Ehhez képest a nyugdíjaskorúak száma folyamatosan emelkedni fog, amelyet megfékezni nem, csak enyhíteni tud a folyamatos korhatáremelés: az idén prognosztizált 2,08 milliós kör 300 ezer fővel fog bővülni 2060-ra. Ez azt jelenti, hogy míg most három aktív tart el egy időst, addig 2060-ra már két aktívra jut egy nyugdíjaskorú.

Ennél sokkal kedvezőtlenebb arányt mutat, ha nem pusztán az aktívak számát vetjük össze a nyugdíjasok számával, hanem a járulékfizetőkét – közmunkások nélkül 3,9 millió munkavállaló van. Ez azt jelenti, hogy már most két járulékfizető finanszíroz egy nyugdíjast, hasonló foglalkoztatottsági adat mellett ez az arány 2060-ra egy-egy arányra csökken. Ez persze csak fikció, de a fenntarthatatlanságot jól mutatja, hogy ebben a helyzetben mit is jelentene a nyugdíj: ma az átlagbér után összesen 83 ezer forint járulék megy nyugdíjcélra, az átlagnyugdíj ehhez képest tavaly 113 ezer forint volt.”

Aki tud számolni…

Feleslegesen drága bankszámlákat használ az átlag, jövedelemmel rendelkező, nagyvárosban élő magyar, és feleslegesen sokat is. 

A cikk kitér más fizetési módokra, és a speciális magyar abszurd helyzetre is. Én meg azt gondolom, hogy ezt is egyénileg, testre - pénzforgalmi szokásokhoz - szabottan érdemes kiválasztani, beállítani, és megszokni. Ezt is tanítom…

Érdemes megnézni, hogy a HVG milyen címet adott eredetileg a cikkének! (Bár ez lehet náluk konzekvens belső poén azoknak, akik észre is veszik :-))

A költségvetési törvény kitekintése szerint a nyugdíjkassza már csak az idén lesz egyensúlyban, jövőre a központi kasszának már hozzájárulást kell adnia, hogy ki lehessen fizetni az idősek járandóságát.

Jövőre 42,6 milliárd forintot kell adni a nyugdíjkasszának, majd 2016-ban és 2017-ben 74,9, illetve 75,7 milliárdot. A nyugdíjalap hiánya az évek során egyre nagyobb lesz, egyáltalán nem kell meglepődni, ha a lyuk több százmilliárd forintig is elmegy.

Az egyenleg romlásáért ráadásul nemcsak a finanszírozhatatlan nyugdíj-biztosítási rendszer felelős, ezt az eleve rossz modellen a demográfiai változások is súlyosbítják. A második nyugdíjpillér, a magánpénztárak megszüntetése révén az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a Nyugdíj-biztosítási Alap bevétele – hiszen a nyolc, illetve tíz százalék egyéni járulék nem a kasszákhoz kerül, hanem az állami tb-költségvetést gazdagítja. Az más kérdés, hogy a jövőben ez elég komoly kiadást is generál majd, mert a Nyugdíj-biztosítási Alapból kell majd a korábbi pénztártagok teljes nyugdíját is kifizetni.

A majdani nyugdíjasok járadékának kifizetése azonban távlati probléma. Főleg annak fényében, hogy a 2011-től a költségvetést gazdagító plusz-járulékbevétel hatása jövőre már kezd eltűnni. Pedig nem is csak a korábbi kasszatagok befizetése hozott pluszpénzt az alapnak, hanem az egyéni járulékplafon eltörlése is. (Korábban adott jövedelem felett már nem kellett pluszjárulékot fizetni, de most már kell.)

Az ötvenéves demográfiai becslés szerint…

(érdemes tovább olvasni!)

Ügyféltől kérdezem pénzügyi tervezés elején: - A hitelei milyen összegűek és melyik mekkora kamattal ketyeg? Ügyfél: “Nem tudom.” - Mégis, mekkora kölcsönök voltak eredetileg? Ügyfél: “Az egyik egymilliós, az a piros hitelkártya, a kék félmilliós. Meg van az arany, az hétszázezres.” - Más hitel, kölcsön? Ügyfél: “Személyi kölcsön, a (nagy) banktól. De annak nincs futamideje!!” - ??!! Ügyfél: “Mindig megmondják, hogy mennyi a havi törlesztendő, mi meg összeszedjük.” - Hogy-hogy nincs futamidő?!  Ügyfél: “Azt mondták, hogy azzal ne törődjek, csak fizessem a törlesztendőt…”  - Megvannak az eredeti szerződések?
(…) Jórészt megvoltak, szerencsére.
• A lecsupaszított hitelkártyák THM-je kb. 45-50 % volt, plusz az olykor fizetendő “büntetés”, amikor nem volt meg határidőre a “kötelező minimum”.  • az összes hitelkártyára fizetendő “minimum” mindösszesen 97.000,- Ft volt, ez szinte mind kamat, alig tartalmaz ez az összeg tőketörlesztést. • a hitelkártyák “futamideje” (de ilyen nincs, csak érvényesség) így gyakorlatilag 15-20 év is lehet, vagy még több. • ha egyszer nem hosszabbít a bank, akkor azonnal visszafizetendő a kölcsön. Azonnal, kamattal együtt.  • ha a bank növel a hitelkereten, akkor a legtöbben “lemennek” az új keret aljáig, így még nagyobb adósságba verve magukat (egy pár napos-hetes jólétért (?) cserébe) • a személyi kölcsönről a nagy banknál kiderült, hogy deviza alapú, az eddigi törlesztések mellett is a maradvàny tőketartozás jelenleg nagyobb, mint ami kölcsönt eredetileg felvettek! • a család tartozásai összesen közel négymilliónyi, összeszedve minden papírt; ha így maradna minden, akkor tönkre mennének a törlesztendőkbe, bár nem bírnák fizetni már sokáig. • a havi törlesztendő eddig 150.000,- körül mozgott. • lesz, amit kiváltunk lezárással, van amit perelni (de legalábbis vitatni és alkudozni) fogunk; a maradékot refinanszírozzuk. • az új törlesztendő várhatóan negyed-harmad akkor lesz, mint eddig, futamidő 4-5 év.  • mellette a család két €-nyugdíj megtakarítást indít egy német nyugdíjpénztárnál,  • két gyereküknek fejenként 70-70 €urós havi megtakarítást a tanulmányaikhoz, most még csak 2 illetve 5 évesek. • 5-7 év múlva jóval több össz megtakarításuk lesz, mint ma tartozásuk. • mindkét gyermek 18. születésnapja körül tisztességes vagyonnal indulhat a tanulmányoknak, meg az Életnek. • mindkét szülőnek nagyobb eurós nyugdíja lesz, mint amit majd annak idején az állam “adni” fog.
(…) Ezek a legszebb, és leginkább szívszorító történeteim. Ennél nagyobb befektetésekkel, magasabb megtakarításokkal is találkozom, mégis az ilyenekre vagyok a legbüszkébb.

Ügyféltől kérdezem pénzügyi tervezés elején:
- A hitelei milyen összegűek és melyik mekkora kamattal ketyeg?
Ügyfél: “Nem tudom.”
- Mégis, mekkora kölcsönök voltak eredetileg?
Ügyfél: “Az egyik egymilliós, az a piros hitelkártya, a kék félmilliós. Meg van az arany, az hétszázezres.”
- Más hitel, kölcsön?
Ügyfél: “Személyi kölcsön, a (nagy) banktól. De annak nincs futamideje!!”
- ??!!
Ügyfél: “Mindig megmondják, hogy mennyi a havi törlesztendő, mi meg összeszedjük.”
- Hogy-hogy nincs futamidő?!
Ügyfél: “Azt mondták, hogy azzal ne törődjek, csak fizessem a törlesztendőt…”
- Megvannak az eredeti szerződések?

(…) Jórészt megvoltak, szerencsére.

• A lecsupaszított hitelkártyák THM-je kb. 45-50 % volt, plusz az olykor fizetendő “büntetés”, amikor nem volt meg határidőre a “kötelező minimum”.
• az összes hitelkártyára fizetendő “minimum” mindösszesen 97.000,- Ft volt, ez szinte mind kamat, alig tartalmaz ez az összeg tőketörlesztést.
• a hitelkártyák “futamideje” (de ilyen nincs, csak érvényesség) így gyakorlatilag 15-20 év is lehet, vagy még több.
• ha egyszer nem hosszabbít a bank, akkor azonnal visszafizetendő a kölcsön. Azonnal, kamattal együtt.
• ha a bank növel a hitelkereten, akkor a legtöbben “lemennek” az új keret aljáig, így még nagyobb adósságba verve magukat (egy pár napos-hetes jólétért (?) cserébe)
• a személyi kölcsönről a nagy banknál kiderült, hogy deviza alapú, az eddigi törlesztések mellett is a maradvàny tőketartozás jelenleg nagyobb, mint ami kölcsönt eredetileg felvettek!
• a család tartozásai összesen közel négymilliónyi, összeszedve minden papírt; ha így maradna minden, akkor tönkre mennének a törlesztendőkbe, bár nem bírnák fizetni már sokáig.
• a havi törlesztendő eddig 150.000,- körül mozgott.
• lesz, amit kiváltunk lezárással, van amit perelni (de legalábbis vitatni és alkudozni) fogunk; a maradékot refinanszírozzuk.
• az új törlesztendő várhatóan negyed-harmad akkor lesz, mint eddig, futamidő 4-5 év.
• mellette a család két €-nyugdíj megtakarítást indít egy német nyugdíjpénztárnál,
• két gyereküknek fejenként 70-70 €urós havi megtakarítást a tanulmányaikhoz, most még csak 2 illetve 5 évesek.
• 5-7 év múlva jóval több össz megtakarításuk lesz, mint ma tartozásuk.
• mindkét gyermek 18. születésnapja körül tisztességes vagyonnal indulhat a tanulmányoknak, meg az Életnek.
• mindkét szülőnek nagyobb eurós nyugdíja lesz, mint amit majd annak idején az állam “adni” fog.

(…) Ezek a legszebb, és leginkább szívszorító történeteim. Ennél nagyobb befektetésekkel, magasabb megtakarításokkal is találkozom, mégis az ilyenekre vagyok a legbüszkébb.

csattogoslepke:

borcsok:

Az elmúlt tíz év hozott némi javulást az öngondoskodási tendenciákban, de a többség még ma is későn kezd el félretenni a nyugdíjára. Akkor, amikor már nagyon sok pénzről kellene lemondania.

[Ezért van a www.QFP.hu … Mindentől függetlenül.]

Tudom,hogy mindenki olyan kurva messze tartja a nyugdíj időpontját,gondoljatok rá,baszott hamar eljön…

+1 egyszer csak ott állsz,mint fasz a lagziban…

A MNYP lenyúlása óta kutatjuk az EU-ban magyarok számára is elérhető - határon átnyúló - korrekt nyugdíjpénztári lehetőségeket. Elég annyi, hogy sokkal olcsóbban, biztonságosabban és hatékonyabban elérhető több is, mint itthon most ez a nyugdíjpénztározós pótcselekvés, ami leginkább az UL-ek újraszült drága vackai más köntösben.

[sejtem, hogy e poszt nem kap annyi nótot, mint a gesztis vagy börcis, de mégiscsak ez a munkám :)]

Azért én nem adnék (nem is adok) esélyt annak, hogy bármikori bármely kormány betartja bármelyik ígéretét nyugdíj ügyben. Félre teszek, felkészülök. Nem szeretnék még akkora keresetcsökkenést sem elszenvedni, mint amennyit az átlagember az átlagfizetése utáni átlagnyugdíj miatt érez. Nem vagyok átlagos. Meg számolni, és gondolkodni is tudok. Jobban, de legalábbis másként, mint az ígérgetők.

Félretenni, megtakarítani sokkal inkább szándék és akarat kérdése, mint anyagi lehetőségé. Aki ezt vitatja, annak egyik sincs, de nem is lesz. Mindenki másnak tudunk segíteni. www.QFP.hu