Sandor's Tumblr

Rövid, képes és néha hangos hangulatfestés a pénz és a gazdaság világáról, néhány saját szösszenettel. (A blog nem kormányellenes, hanem adatok, tények, számok és trendek alapján elemez, és néz szét a gazdasági számok tükrében.) Zavar a butaság, a hazugság, az álhírek és sumákság. Itt adatok, tények, és Magyarországról szóló külföldi hírek sokaságát igyekszem összeszedni, írok még más elemzéseket hiteles forrásokból.
Független pénzügyi tervező vagyok, cégünk kicsi, 5 fős, 7 családot tart el, és sok ügyfél elégedett a munkánkkal.
www.QFP.hu
Szeretném szépíteni a világot, de legalábbis színesnek látni.

Honlap: www.QFP.hu és
www.penzugyeink.com

Tags: #QFP #QFP.hu #gpoy #kert #Börci #Hungary #Magyarország #magyar #garden #pénz xpénzügyek #kitten #jobban teljesít #megalófasz
Recent Tweets @QFPinfo
Posts tagged "orbán"

A #Fidesz-kormány a legnagyobb adós? 

Júliusban újra csúcsközelbe került a költségvetési intézmények lejárt tartozása. Így az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozása a múlt hónap végén 113,8 milliárd forintra emelkedett

Az összes tartozásból 30 nap alatti 35,1 milliárd forint volt, 30 és 60 nap közötti 22,6 milliárd míg a 60 napon túli lejárat adósság már 54 milliárd forintra rúgott. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 17,1 milliárdra rúgott, míg piaci beszállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya 96,6 milliárd forint volt. A tartozásállományból 55,2 milliárd forintot (az összes tartozás 48,5 százalékát) a 2012-2014 közötti években a központi alrendszerbe átvett, egészségügyi, oktatási intézményekkel került a költségvetésbe. Jelentős kifizetetlen számlákkal birkóznak még a kormányablakok, de hirtelen a semmiből előbukkant a NAV-nál egy 2,8 milliárd forintos lejárt tartozás is - írja a napi.hu.  via Ténytár

Most képzeljük el, hogy mennyivel tartozna az állam, ha OV nem mondta volna, hogy  „Ám Magyarországon a körbetartozás nagyobb része az egyik legnagyobb megrendelőtől, az államtól és az önkormányzati szektorból indul ki.[…] Hasonlóképpen fontos garancia, hogy az állam minden esetben és azonnal teljesítse a kifizetéseket" – ahogy az olvasható a Fidesz Nemzeti Együttműködés Programjában 2010 májusában.

Noam Chomsky professzort már régóta követem online. Most Narancsköd megosztotta FB-on a demagóg populista diktatúrák “tízparancsolatát”, melyet a #Fidesz profi módon be is tart. Szendrő-Németh Tamás blogja kitűnő példákat is hoz mellé a viktatúrából.

Olvasd mellé a ma megjelenő Vasárnapi Híreket, amit már ma este levetetnek a standokról, bár hetilap volna… 

Die Steuer von bis zu 40 Prozent auf Werbeeinnahmen wird von Unternehmen und europäischen Politikern als Beschränkung der Medienfreiheit kritisiert. Die Regierung von Ministerpräsident Viktor Orban hat die Abgabe als Beitrag zur Haushaltssanierung verteidigt.

Bertelsmann gab den RTL-Chefs Guillaume de Posch und Anke Schäferkordt Rückendeckung für ihre Kampfansage gegen die Steuer: “Sie ist aus unserer Sicht nicht mit den Grundwerten eines freiheitlichen Europa vereinbar”, sagte Vorstandschef Thomas Rabe. “Die RTL Group wird sich deshalb mit allen legitimen Mitteln gegen die neue Werbesteuer wehren. Und Bertelsmann wird die RTL Group dabei umfassend unterstützen.” Nachdem RTL bereits die EU-Kommission eingeschaltet hatte, brachte Rabe nun auch den Europäischen Gerichtshof und verstärkte Lobbyarbeit ins Spiel…

Az igazán szegényekre egy fél stadionprogramot szán a #Fidesz. Közben kapja a kritikákat, sőt az Európai Néppárt is a kizárásán gondolkodik. 

Nincsenek konkrét intézkedési tervei a kormánynak arra vonatkozóan, hogy miként lehetne felvenni a harcot a Magyarországon 2008 óta egyre terjedő szegénység ellen - ez derül ki a szaktárca közléseiből. Illetve mégis: 7 év alatt egy fél stadionprogramnyi pénzt a legrászorultabbak azért kaphatnak…

Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak. És akkor még finom volt… 

Magyarország útja vissza a múltba címmel közölt olvasói levelet csütörtökön a Financial Times európai kiadása Vidar Helgesentől, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó miniszterétől. 

A politikus úgy véli: a magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak 25 évvel azután, hogy Magyarország megnyitotta határait Nyugat felé, és mozgásba lendítette Európa újraegyesítését. Helgesen szerint Orbán Viktor "szellemi vaskupolával" védené ki a külföldi befolyást, szakítani akar a nyugati dogmákkal és ideológiákkal, s illiberális államot szeretne létrehozni.

Friss hír, hogy a Die Welt szerint fontolgatják a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. A magyar miniszterelnök nem csak az EU-val, hanem a nyugati értékrendszerrel is felvette a harcot – írta csütörtökön a Die Welt online, felidézve Orbán júliusi tusványosi beszédét. A cikk végén a konzervatív lap azt is felveti, hogy az Európai Néppárt polgári pártjainak nem kellene-e összezárniuk, és nyílt vitát folytatniuk, hogy „Orbán Fideszét” kizárják a pártcsaládból.

Orbán Viktor nemcsak az EU-nak küldött hadüzenetet, hanem a nyugati értékrendnek is

És még sorolhatnám a szomorú híreket rólunk… A hajderi Ausztria sorsára juthatunk. Csak sokkal alacsonyabb életszínvonallal, mint az osztrákok annak idején…

… Fukuyama is interested in Hungarian political developments. A few days after the Orbán speech, he wrote a tweet expressing his dismay over Viktor Orbán’s ideas on the illiberal state. He said: “Hard to believe that a European leader would openly call for illiberal democracy as Viktor Orbán has done.”

I guess it was this tweet that prompted the editors of Magyar Narancs to approach Fukuyama for an interview. So, for those of you who don’t know Hungarian here is a loosely translated summary of the interview.

[Hiába linkelem a cikk egy-két mondatát, az úgy egész, ahogy. És mind nekünk ciki.]

A 444!!! is átvette, de már nagyon unom, hogy szégyellnem kell magam O.V. nagykorú miatt.

A lényeg: “létrejött a PUTYINIZMUS. Ennek elemei a nacionalizmus, a vallás, az államkapitalizmus és a kormány által ellenőrzött média. Orbán pedig ezeket a lépéseket követi: felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza az egyéni szabadságjogokat, nacionalista terminusokat használ és rászállt a szabad sajtóra. Ezzel nincs egyedül, hasonlóan jár el Erdogán török miniszterelnök és több európai szélsőjobboldali vezető is, akik példaképként tekintenek Putyinra.

Az utóbbi napokban egymást érik az Orbán tusnádfürdői beszédét kritizáló nyugati cikkek. A New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban kérte az EU-tól, hogy büntesse meg Magyarországot, a Wall Street Journal pedig arról írt, hogy Magyarország autoriter állammá vált Orbán vezetése alatt.

Kiakadt Orbán beszédén a neves közgazdász is

Francis Fukuyama amerikai közgazdász, filozófus is elolvasta Orbán Viktor egy héttel ezelőtti tusványosi beszédét és hivatalos Twitter-oldalán nem is hagyta szó nélkül.

Úgy tűnik, hogy jelentős hullámokat vert külföldön Orbán Viktor a múlt szombati beszédével. A bálványosi szabadegyetemen tartott előadását a nemzetközi sajtó és neves véleményformálók most kezdik el csak igazán kommentálni.

Francis Fukuyama neves közgazdász Twitter-oldalán egész egyszerűen csak ennyit közölt:

"nehéz elhinni, hogy egy európai vezető nyíltan az illiberális demokráciára szólít fel, ahogyan azt Orbán Viktor tette"…

Több

Hungarian Sculptor Defends Monument to Victims of Nazis

The Hungarian sculptor whose monument commemorating victims of the German Nazi occupation of Hungary has caused controversy said the work was intended to serve as a reconciliation…

The Hungarian prime minister, Viktor Orban, sent a frisson across the EU with his boast last weekend that he is building a “non-liberal” state, like in China, Russia or Turkey, free of “western European dogma”—but then his steady destruction of liberty in Hungary has gone largely unchallenged.

In a speech on Saturday, Prime Minister Viktor Orban of Hungary said his country was done with liberal democracy. Mr. Orban cited Russia, Turkey and China as “successful” examples of the kind of “illiberal new state based on national foundations” that he wants Hungary to be.

He boasted that European Union membership was no bar to building such a state. Long an admirer of Vladimir Putin, Mr. Orban has been thumbing his nose at the European Union since his Fidesz Party won election in 2010. Since then, Mr. Orban’s government has taken steps to undermine the rule of law, gut press freedom, attack civil society groups and increase executive power. When Hungary’s Constitutional Court in 2012 struck down some of the laws that Mr. Orban’s government introduced, the government simply brought them back as constitutional amendments…

(…) “1989 azt hozta nekem, hogy nem kell félnem, ha templomba megyek, elmegyek és nem jegyzi fel valaki hogy hányszor voltam. Olyan újságot veszek meg ami érdekel, és nem amit rám erőltetnek, hogy nyilvános helyen szabadon elmondhatom a gondolataimat, és nem hallgatják le a telefonomat, nem tartják vissza a leveleimet, és szabadon korlátok nélkül utazhatok.

Ezeket látom elveszni, eltűnni, eltüntetni, és ami a legnagyobb fájdalmam, ebben az egyházak partnerek.”

Orbán javaslata: emberarcú fasizmus - külföldi lapszemle 3.

A keddi román lapok Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elmondott beszédével foglalkoznak; a miniszterelnök arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű.

A szabadelvű Gandulban Lelia Munteanu az Orbán Viktor: egy zseb-Putyin című írásban egy karizmatikus, meggyőző, ám ugyanakkor “veszélyes kisiklásokra” hajlamos vezetőként írta le a magyar miniszterelnököt, akinek állítólag az a legnagyobb gondja a liberalizmussal, hogy az nem szolgálja a nemzeti érdeket és nem óvja a közvagyont. A cikkíró szerint ezt úgy kell érteni, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett nem liberális államszerveződés valójában a revizionizmusnak teremt keretet és ilyenként egész Európa számára veszélyt jelent.

A jobboldali román államfőhöz közel álló Evenimetul Zilei, és a hasonló irányultságú Hotnews.ro portál is közölte Vladimir Tismaneanu Orbán Viktor szédületes irányváltása című elemzését. Az Amerikában élő politológus szerint Orbán Viktor, aki “a polgári demokrácia nagyszerű ígéreteként érkezett” a politikába és Nagy Imre 1989-es újratemetésén mondott beszédével örökre beírta magát Kelet-Európa történelmébe, most a “putyini rendőrállamot dicsőiti”, egyre inkább egy tekintélyelvű “etnokrácia” felé fordul, amely már “fojtogatja a demokráciát”.
Tovább,.,

Kedvenc jobboldali blogom …

Orbán Viktor nagyívű tusványosi beszédében eltemette a liberális demokráciát, és – gazdasági sikereikre hivatkozva – a liberalizmussal semmiképpen, és demokráciával is csak legfeljebb részben vádolható Szingapúrt, Kínát, Indiát, Oroszországot és Törökországot nevezte meg követendő példaként. Mivel a valóság – a lehetőségekhez mérten – tényszerű értelmezése ősi konzervatív erény, ezért úgy gondoltuk, hogy esetleg érdemes lenne ezeket az elképzeléseket a valóság tágabb értelembe vett rendszerébe helyezni, és mintegy objektívan elemezni. Ezen írásban erre teszünk kísérletet, úgynevezett adatokra hivatkozva.

Hogy a mindig megbízható Magyar Távirati Irodát idézzük, Orbán Viktor a következőket mondta Tusványoson:…