Sandor's Tumblr

Rövid, képes és néha hangos hangulatfestés a pénz és a gazdaság világáról, néhány saját szösszenettel. (A blog nem kormányellenes, hanem adatok, tények, számok és trendek alapján elemez, és néz szét a gazdasági számok tükrében.) Zavar a butaság, a hazugság, az álhírek és sumákság. Itt adatok, tények, és Magyarországról szóló külföldi hírek sokaságát igyekszem összeszedni, írok még más elemzéseket hiteles forrásokból.
Független pénzügyi tervező vagyok, cégünk kicsi, 5 fős, 7 családot tart el, és sok ügyfél elégedett a munkánkkal.
www.QFP.hu
Szeretném szépíteni a világot, de legalábbis színesnek látni.

Honlap: www.QFP.hu és
www.penzugyeink.com

Tags: #QFP #QFP.hu #gpoy #kert #Börci #Hungary #Magyarország #magyar #garden #pénz xpénzügyek #kitten #jobban teljesít #megalófasz
Recent Tweets @QFPinfo
Posts tagged "IMF"

Kíméletlenül végigelemezték az IMF-nél a magyar gazdaságot. Meg a Fidesz unortodoxiáját. Érdemes-e megfontolni a tanácsukat? Az index végigolvasta az IMF-jelentést, és igen jó írás született ebből! 

Ha csak az összefoglalóját olvassuk el a Nemzetközi Valutaalap legújabb országjelentésének, úgy tűnhet: hirtelen nagy lett a szeretet a valutaalap és a kormány között. Az IMF gratulál a kormány és a jegybank lépéseihez, és bár szokás szerint kissé kevésbé optimista, alapvetően együtt érez a magyar gazdaságpolitika céljaival. 

De a jelentés két, összesen 98 oldalas dokumentumát végigolvasva azért kiderül, hogy annyira nem nagy az egyetértés. Sőt, olyan párbeszédeket is kiolvashatunk a jelentésekből, amelyeket különben nem láthatunk. Az IMF ugyanis azt is leírja, hogy a delegációjukkal tárgyaló magyarok miket válaszoltak felvetéseikre. A magyar gazdaságpolitika vezetői sajnos ritkán szoktak az előre csomagolt tőmondatos kampányszövegeken túl kommunikálni a gazdaságpolitikáról, ezért értékes feljegyzések ezek.

Álljon itt öt keményebb állítás, amivel az IMF sokkolni próbálja a magyar gazdaság irányítóit.

1. Ötvenöt év múlva (se) hozzuk be Európát.
A többi megdöbbentő, megfontolandó, és elgondolkodtató pontért érdemes kattintani.

Drága a #Fidesz sikerpropaganda

Kifizette a kormány tegnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló 2,2 milliárd eurós tartozását. A kabinet hangzatos szólamai szerint az előtörlesztés azt jelzi: jó úton járunk. Ám a piacokat hidegen hagyta a sikerpropaganda, a befektetők tisztában vannak azzal: mindez a választóknak szól.

Drága kampányfogás, költséges kommunikációs akció az IMF-hitel előtörlesztése - vélekednek a demokratikus ellenzéki pártok annak kapcsán, hogy a kormány tegnap tegnap bejelentette: az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban egyenlítette ki tartozását a magyar állam. A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezet az IMF-hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMEÁK) befolyt összegből rendelkezésre állt. A nemzetgazdasági tárca kiemelte: az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország.

A kormány egy olcsó hitelt drágábbra cserél …
http://j.mp/kamu_fidesz_propaganda

Magyarország jobban tejel.

(via threeleggedchair)

A háború ára - miből törleszt a #Fidesz kormány?

Fogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka - érkeznek a hírek három hónapja megszakítás nélkül. Az IMF felé történő hiteltörlesztés pedig még benne sincs a statisztikákban. Miből törleszt a kormány ideő előtt? Megéri a sietség vagy kockáztat a Fidesz?

(…)

Az megint más kérdés, hogy mennyi értelme van a kapkodásnak. Az állami törlesztőrészlet-fizetés amúgy is a vége felé közeledik, az utolsó számlát jövő áprilisban kellene menetrend szerint egyenlíteni. A fél évvel korábbi fizetéssel sokat nem nyer Budapest. Sőt, inkább veszít, hiszen a kieső összegre természetesen szükség van az állam finanszírozásához, így deviza alapú kötvények kibocsátásából, vagy forint alapúak átváltásából lesz képes pótolni a költségvetés hiányát a kormányzat. (Utóbbi, vagyis a forint beváltása csökkenti a jegybanki tartalékot, hisz az állam az MNB-től vásárol eurót.)

Sokszor jeleztük már: az IMF-hitel átlagosan 2,5 százalékos költséggel jár, míg a deviza- vagy forintalapú államkötvények után fizetendő kamat ennek minimum a duplája. Vagyis a fél évvel korábbi törlesztésnek közgazdasági-matematikai alapja nincs, sőt, ezen logika szerint még veszít is rajta Magyarország. Ezzel szemben a kabinet a választási kampányban bőszen kommunikálhatja: lerázta magáról az IMF igáját. Mindegy, mennyibe is kerül az állampolgároknak ez az egyetlen mondat.

http://j.mp/stop_fidesz_kormany_lecci-lecci

299 felett járt az euró

Az amerikai részvénypiacok fél négyes nyitása után sem tudott erõre kapni a forint, sõt tovább gyengült és átmenetileg 299 fölé emelkedett az euró jegyzése. Ez természetesen új egyhavi forintmélypontot jelent és egyúttal egyre inkább látványos, ahogy a forint elválik a régiós devizáktól.
http://m.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/esik_a_forint_299_felett_jart_az_euro.187202.html

A mozgás azután kezdett megmutatkozni, hogy július 16-án Navracsics Tibor igazságügyi miniszter bejelentette: a devizahiteleseknek szánt újabb mentõcsomagon kezdett dolgozni a kormány. A forint gyengélkedéséhez idõközben az is hozzájárulhatott, hogy az MNB tovább vágta kamatot és a piaci várakozásoknál alacsonyabb tartományt jelölt meg (3-3,5%), ameddig várhatóan folytatja a kamatcsökkentési sorozatot. Mindezek mellett a piaci bizalom apadásához azok a nem világos jegybanki kommunikációs jelzések is hozzájárulhattak, amelyek a rugalmas inflációs célkövetéses rendszerre való áttérést takarták.

Megéri-e lecserélni az IMF-hitelt állampapírra? A válasz összetett…

http://m.privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578

A világgazdasági kilátások javultak ugyan, de továbbra is rögös az út - állapítja meg az IMF a most publikált Világgazdasági kilátások (WEO) című kiadványában. Eszerint a globális gazdasági növekedés 2013-ban elérheti a 3,3 százalékot, 2014-ben pedig 4 százalékra gyorsul - máshol. Magyarország esetében a növekedés mind idén, mind jövőre elmarad az európai volt szocialista országok többségétől, illetve a kormányprognózistól.

Magyarország - jónéhány európai országhoz hasonlóan - vörössel szerepel azon a térképen, amelyen az IMF az egyes államok idei növekedési kilátásait mutatja be eltérő színekkel. Hazánk esetében a valutaalap 2013-ra stagnálást valószínűsít (ugyanakkor a piros szín a GDP csökkenést jelenti az ábra szerint), azaz nagyjából az elemzői várakozások átlagának megfelelő az IMF prognózisa. (A kormány a saját, 0,9 százalékos előrejelzését épp most vette vissza 0,7 százalékra a módosított konvergenciaprogramban.) Jövőre már 1,2 százalékos növekedéssel számolnak (szemben a kormány 1,9 százalékos várakozásával), amit 3,2-ről 3,5 százalékra gyorsuló infláció kísérhet, az idei csökkenést követően újre emelkedésnek induló munkanélküliség és a folyó fizetési mérleg többletének némi apadása mellett. A magyar gazdaság növekedése ezzel mindkét évben elmarad az európai volt szocialista országok többségétől.

A dokumentum - amely természetesen jóval szűkszavúbban foglalkozik hazánkkal, mint a március végén kiadott részletes prognózis - megjegyzi, hogy Magyarország nehéz kilátásokkal szembesül, a magas állam- és külső adósság, illetve amiatt, hogy a nemkonvencionális politikák erodálták a bizalmat és a beruházásokat is. Hozzáteszik: különösen Magyarországra és néhány délkelet-európai államra érvényes az, hogy a külső sokkok hatásait felerősítheti a bankrendszer, valamint a fiskális fenntarthatósággal összefüggő belföldi sérülékenység.

Az idén stagnálni fog a magyar gazdaság, és az érdemi növekedéshez más gazdaságpolitikai mixre van szüksége az országnak - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap, amely ma tette közzé a IV- cikkely szerinti vizsgálódásának eredményeit. Az IMF nem fukarkodik a kritikákkal: bírálja a kiszámíthatatlanságot, a gazdaságba való növekvő mértékű beavatkozást, és a hazai intézmények gyengítésére tett lépéseket egyaránt. Nyugdíjrendszerről szó sem esik, a kamatcsökkentésben szünetet kellene tartani. A költségvetési hiánycél sem az idén, se jövőre nem teljesül további kiigazítás nélkül, az adósságpálya pedig emelkedő. 

Egy évig működött az IMF-blöff

Számomra is kedves filmek a gyerekkorom Louis de Funes filmjei, pl. a “Gyere ide Takarodj!” is emlékezetes…

(index cikk)

A Nemzetközi Valutaalap jelenleg úgy érzi, nincs miről beszélni a magyar kormánnyal — ezt Róna Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az idei 1,5 százalékos visszaesés után, a bejelentett újabb megszorítások miatt jövőre várhatóan stagnál a magyar gazdaság, noha korábban 0,8 százalékos GDP-növekedés látszott valószínűnek 2013-ban - közölte legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Zrt.


Az EBRD arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország eddigi fő erőssége, az exportorientált beruházások növekedésösztönző szerepe egyre inkább kétséges.

A jövő évi refinanszírozási igények mellett az ország továbbra is sérülékenynek látszik, az EBRD szerint sürgősen szükség lenne tető alá hozni az EU/IMF párossal a megállapodást. Jó időre megtámogathatná a gazdaságpolitika és az adópolitika hitelességét.

Orbán Waterlooja

November hetedike sokáig piros betűs nap volt Magyarországon. No, könnyen lehet, hogy idén visszakerül a jeles napok közé, és jövőre már a választási kampányban kötelezően Nemzeti Gyásznapként kell ünnepelni akár regisztrációért sorban állás közben is, hogy a Világhódító Unortodox Gazdasági Forradalom elbukott. Ha valami, akkor ez EPIC lenne

Elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel - értesült az origo.

zero2zero:

Ennyit ér bármilyen egyezség, megállapodás a kormánnyal.

Rögtön indult is egy topik a témában, de szerintem percek kérdése, hogy több pénzügyi blog és fórum kifejtse a véleményét… A nem-fidesz média már megtette: portfolio.hu, ők még egyszer, Brüsszel is reagált, az origo is írt a Bankszövetség kiakadásáról, és a HVG egyelőre.

When do you think Hungary will reach a credit deal with the IMF / EU?

Budapest Economic Forum Poll (150 guest)

Welcome to Hungary! Deloitte chief economist shocked

Deloitte (UK) Chief Economist Ian Stewart polled the audience at Portfolio.hu’s Budapest Economic Forum on Tuesday and was genuinely taken aback by the results.
"How would you characterise the general level of macroeconomic, financial and policy uncertainty facing business in Hungary?," Stewart asked the audience.

84% of the124 respondents saw either a very high or high level of uncertainty in Hungary, which raised Stewart’s eyebrows rather high. In comparison, he said, UK companies are optimistic, explaining that the same question was put to a UK audience as well

Üdv Magyarországon! - Megdöbbentettük az angol szakembert

A Budapest Economic Forum résztvevõinek azt a kérdést tette fel a Deloitte (Egyesült Királyság) vezetõ közgazdásza, hogy „A Magyarországon mûködõ vállalkozásoknak milyen mértékû általános makroökonómiai, pénzügyi és politikai bizonytalansággal kell szembenézniük?”. Az eredmény (84% szerint nagy, vagy nagyon nagy a bizonytalanság) megdöbbentette az angol szakembert, mire a Deloitte Magyarország partnere, a szekció vezetője csak annyit jegyzett meg viccesen: „üdv Magyarországon”.