Sandor's Tumblr

Rövid, képes és néha hangos hangulatfestés a pénz és a gazdaság világáról, néhány saját szösszenettel. (A blog nem kormányellenes, hanem adatok, tények, számok és trendek alapján elemez, és néz szét a gazdasági számok tükrében.) Zavar a butaság, a hazugság, az álhírek és sumákság. Itt adatok, tények, és Magyarországról szóló külföldi hírek sokaságát igyekszem összeszedni, írok még más elemzéseket hiteles forrásokból.
Független pénzügyi tervező vagyok, cégünk kicsi, 5 fős, 7 családot tart el, és sok ügyfél elégedett a munkánkkal.
www.QFP.hu
Szeretném szépíteni a világot, de legalábbis színesnek látni.

Honlap: www.QFP.hu és
www.penzugyeink.com

Tags: #QFP #QFP.hu #gpoy #kert #Börci #Hungary #Magyarország #magyar #garden #pénz xpénzügyek #kitten #jobban teljesít #megalófasz
Recent Tweets @QFPinfo
Posts tagged "állástalan"

Youth Unemployment in the EU [1131x575] via thelandofmaps

Look at dat Kelet-Magyarország!

Leépít, elbocsátásra kényszerül az Unicredit az új Fidesz adó miatt

"15 budapesti fiókot zár be az Unicredit. A pénzcentrum.hu elsőként számolt be a bank szándékáról, miszerint vállalati ügyfeleire hárítaná át az első negyedévben elmaradt tranzakciós illetékbevétel miatt kirótt 208 (!!) %-os különadót. Az Unicredit a döntését megmásította, az áthárítás helyett költséget csökkent, aminek része a fiókbezárások és az elbocsátások."

”- Az Unicreditnek 6,8 milliárdot kell befizetnie év végéig az államkasszába

Patai Mihály a bank elnök-vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bank az ügyfelei visszajelzései miatt lépett vissza ötletétől. Múlt heti cikkünkben a PSZÁF álláspontját is közöltük, mely előzetesen kifejtette jogi aggodalmait a bank lépésével szemben, Patai erre utalva annyit mondott, hogy ő biztos abban, hogy jogszerű lett volna az áthárítás.

Mivel a bank szeretné fenntartani jövedelmezőségét a költségcsökkentés mellett döntött, ami fiókbezárást jelent és ezzel párhuzamosan elbocsátásokat jelent. Ezzel a lépéssel jövőre a kivetett adó 40 százalékát spórolja meg a bank, míg 30 százaléka egyéb költségek visszavágásával képzeli el a bank, míg további 30 százalékot a bevételek növekedésétől várja.”

270 ezer munkanélküli nem kap semmit sem - és sokról nincs statisztika sem

Még mindig igen magas a tartósan munkanélküliek, illetve az ellátás nélküliek száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) június hónapra vonatkozó statisztikája két pozitív rekordot is tartogatott az éles szeműeknek: az egyik az állástalanok, a másik pedig a munkahelyek számával kapcsolatos.

A nyilvántartott álláskeresők száma júniusban 497 001 fő volt, ami előző hónaphoz képest 18 ezer fős, előző évhez viszonyítva pedig 27 400 fős csökkenést jelent. Ennél kevesebben legutóbb 2008 decemberében voltak. Bár a mostani csökkenésben minden bizonnyal nagy szerepe van annak is, hogy soha nem látott intenzitással robbant be idén a közfoglalkoztatás, a programok pedig elsősorban a szakképzetlen állástalanokat szívják fel, amit jól igazolnak a számok is.

Rosszabb a kép, ha a regisztrált álláskeresők összetételét vizsgáljuk meg. Hiába a jelentős csökkenés a teljes létszámban, az arányok alakulása arra enged következtetni, hogy a közfoglalkoztatás nem segít azokon, akik a munkaerőpiac “perifériáján” tartózkodnak már huzamos ideje. Az állástalanoknak ugyanis 33 százaléka volt júniusban tartósan munkanélküli szemben például a januári 27,5 százalékkal. A tartósan állástalanok száma nem volt képes olyan ütemben visszaesni, ahogy azt a teljes munkanélküli létszám tette. Jelenleg tehát már csak egy hajszálnyira vagyunk a 2008 őszén regisztrált 33,3 százalékos rekordtól. Az álláskeresők 54,2 százaléka egyébként semmilyen ellátásban nem részesül, míg 36 százalékuk szociális segélyre jogosult.

Forrás: http://www.mfor.hu

Immár 343 ezer munkanélküli nem kap semmilyen ellátást

Januárban számos negatív csúcs dőlt meg a munkaerőpiacon: két éve nem volt ilyen kevés új munkahely, az ellátás nélküli állástalanok száma pedig eddig nem látott csúcsra, 340 ezerre emelkedett.

http://m.mfor.hu/cikkek/Ket_eve_nem_volt_ilyen_keves_uj_munkahely.html

A cégek elbocsátanak, az állam foglalkoztat

A költségvetési szféra dolgozóinak (GDP-t alig vagy egyáltalán nem termelők) száma jelentősen növekedésnek indult (a statisztika szépítése kedvéért). A közmunkaprogramokban nettó 47 ezer forintot lehet keresni, amely jóval kevesebb, mint a minimálbér, viszont aki egyáltalán pénzhez akart jutni, annak nem sok választása maradt, a munkanélküli segély ugyanis csak három hónapig jár.

A Fidesz-KDNP kormány előszeretettel hivatkozik a foglalkoztatottak számának emelkedésére. Ez az adat valóban kedvező képet mutat, viszont ezt az utca emberének önbevallása (dolgozott-e legalább egy órát?) útján méri a KSH, vagyis ebben a körben benne vannak a feketemunkások, és az egészen keveset dolgozók is. A munkahelyteremtésre alkalmasabb mutatószám az alkalmazásban állók száma. Az állam hiába foglalkoztat egyre több embert, nem tudta kompenzálni a cégek elbocsátásait, összességében csökkent az alkalmazásban állók száma. Elvileg lehetséges lenne, hogy az emberek tömegesen álltak vállalkozónak, ezért nem szerepelnek az alkalmazotti statisztikában, valószínűbb inkább, hogy a szociális ellátásból kiesők alkalmi, sőt akár feketén végzett munkája növelte a foglalkoztatottak önbevallásra épülő számát. (Ráadásul újabban minden cégtulajdonost kötelező bejelenteni foglalkoztatottként, és befizetni utána legalább a minimálbér közterheit - akkor is, ha a tulajdonos nem vesz ki a cégéből jövedelmet (mert nem nyereséges még, eltartja a családja, vagy szerényen él - nem kell rögtön disznóságra gondolni).

A kormány lényegében elismerte, hogy az egymillió új munkahely teremtésére vonatkozó ígéretét nem tudja tartani. Az ősszel létrehozott, és januártól életbe lépő munkahelyvédelmi akció célja ugyanis nem a munkahelyteremtés, hanem a munkahelyek megtartása. A bőkezű járulékkedvezmény arra elég lehet, hogy ne növekedjen az állástalanok száma (ugyanakkor képzeljük el azt a szitut, hogy egy cég a tapasztalt szaki helyére “kedvezményes” fiatalt, vagy munkanélkülit vesz fel tapasztalat nélkül?!). Idén a munkanélküliségi ráta (2. ábra) az előző évet követően ismét csökkenő trendben volt, ugyanakkor ez nem a félmillió körül megragadt munkanélküli létszám csökkenéséből fakadt, hanem abból, hogy a kormány sok inaktív embert terelt vissza a munkaerőpiacra (hozzáteszem, hogy főleg külföldre sikerült kikergetni a leginkább értelmes, GDP-termelésre képes munkaerőt, akik már soha nem lesznek alanyai egyetlen hazai statisztikai adatnak sem).
(A munkanélküliségi ráta az állástalanok és az aktívak hányadosa: az előbbi nagyjából változatlan volt idén, az utóbbi növekedett, így csökkenhetett a ráta.) (via origo)

A válság óta nem volt ilyen szűk az álláspiac

2009 eleje óta - mióta az adatok rendelkezésre állnak - nem jelentettek be ilyen kevés államilag nem támogatott új munkahelyet a vállalkozások Magyarországon, 7500 darabot 2013 januárjában. Miközben az év eleje jellemzően gyengének számít, az elmúlt hónapokban jócskán átlag alatti a munkakínálat, miközben ismét durván, közel 80 ezer fővel ugrott meg az álláskeresők száma decemberről januárra, valószínűleg jórészt a határozott idős munkaszerződések, beleértve a közmunkás foglalkoztatás decemberi lejárata miatt.

borcsok:

A fiatalok munkaerőpiaci helyzete Magyarországon (frissebbet még keresek, de már ez is megdöbbentő!). (forrás KSH, részletek itt). Borzalmas, és tetemes mértékben romlik. A Fidesz - KDNP kormányt mintha nem is érdekelné…

Vajon merre talál a (következő) kormány kiutat a fiatalok munkanélküliségéből?

Az inaktív, a munkanélküli (ellátásban részesülő), és az állástalan kifejezések teljesen más csoportokat takarnak. Átfedés van, de itt-ott alig…

Az "Abadus" cikkének kezdete a témában: "Hiány a magyar a munkaerőpiacon"

2010-ben 295 ezer ember tartozott az ún. egyéb inaktív munkaerőpiaci kategóriába, azaz társadalmilag elfogadott indok nélkül hiányzott a gazdaság rendelkezésére álló, dolgozó vagy munkát kereső népességből, továbbá semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkezett, és nappali tagozatos tanulmányokat sem folytatott - többek között ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott, a 15-61 éves korosztály jellemzőit bemutató 2010-es Munkaerő-felméréséből.”

Van még lejjebb: újabb negatív rekord a munkaerőpiacon

Bár év végén a szezonális munkalehetőségek miatt mindig kevesebb új pozíciót nyitnak meg a vállalkozások, az idei szokásosnál is alacsonyabb gyengébb munkaerő-felvételi igény soha nem látott mélyponthoz vezetett.

Így “tűnnek el2 az álláskeresők, és munkanélküliek. Év eleji szint közelében a nyilvántartott álláskeresők száma

"Igen, miközben egész Európában csökken a munkahelyek száma, képesek voltunk segély helyett munkát adni kétszázezer embernek s vele a segélyt kétszeresen meghaladó munkabért.” (O.V.)

A miniszterelnök szavaival ellentétben, a Foglalkoztatási Szolgálat adataiból az derül ki, hogy (a közmunkát leszámítva) semmilyen változás nem történt az álláskeresők számában. Számuk alig csökkent az elmúlt évekhez képest, és az új álláshelyek száma is mélyponton jár.

At Business Insider, we like to reference the "scariest jobs chart ever," which compares the depth and duration of job losses since the beginning of every post-WWII recession. 

The chart makes clear that the recent recession has indeed been the worst for jobs since the Great Depression.

However, other countries have suffered worse in the wake of financial crises before.

NPR Planet Money brings this chart to our attention today from the Oregon Office of Economic Analysis to illustrate that point. The dark red line represents the U.S. since the beginning of the recent recession.


Read more: http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-an-even-scarier-jobs-chart-2012-9#ixzz27eL630MB

Az ábrán az elmúlt 100 év válságainak munkaerőpiaci hatása látható, illetve e hatás állásvesztésre gyakorolt intenzitása, és időtartama. Döbbenetes adatok. 

Tegyél meg mindent a mihamarabbi munkába állás érdekében. Senki más nem teszi meg helyetted!

A nyilvántartott álláskeresők közül minden második ember ellátás nélkül keres munkát, pontosabban 53 százalékuk. Egy éve arányuk még “csak” 40 százalék volt. Így nem meglepő, hogy az álláskeresési járadékban részesülők aránya historikus mélyponton van. Mfor.hu-háttér.

… az álláskeresési járadék a korábbi 270 nap helyett már csak 90 napig jár. (Ha valaki ez idő alatt sem talál munkát, akkor kerül képbe a közmunkaprogram).

Hatalmas kamu az állástalanok és járadékosok számával manipuláló fidesz - trükk. "A segélyezés rendszere nem ösztönöz a munkavállalásra, tartósan távol tartja a munka világától az aktív korú, munkaképes lakosság egy részét" - tudhatta meg mindenki a kormány álláspontját a 2011 áprilisában kiadott Magyar Munka Tervből. A “segély helyett munka” vezérelv nyomán mára az álláskeresési (munkanélküli) segélyben részesülők száma sosem látott mélypontra süllyedt, ami 2012 augusztusában mindössze 46 464 személyt jelentett. Érdekesség, hogy tavaly ilyenkor 101 490 nyilvántartott álláskereső részesült ilyen juttatásban Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy 55 százalékkal esett vissza egy év alatt ez a létszám. Ezt az adatot azonban érdemes megvizsgálni a nyilvántartott álláskeresők függvényében is. (bővebben az mfor-on)

A magyar helyzet semmivel nem jobb, sőt mi még csak az elején tartunk. Lásd HVG cikk, vagy az Origo riport számai, és az ATV riportja.

A magyar helyzet semmivel nem jobb, sőt mi még csak az elején tartunk. Lásd HVG cikk, vagy az Origo riport számai, és az ATV riportja.

botska:

nagyon jó:D (Hát nagyon nem jó :-()

Ki talál egyetlen egy települést a pontos helyén? A legkevésbé pontatlan helyre Makót helyezte a lükegyerek, de Fót, Eger, Kehidakustány több, mint 100 km-re kerültek eredeti helyüktől. És még a Fidesz akarja 16 illetve 15 évre leszállítani a tankötelezettséget!? Hadd legyen minél több szakképzetlen munkanélküli, és lehessen minél több pedagódust elbocsátani